Când se sărbătoreşte ziua Europei?
Coltul copiilor

România, la președinția Consiliului Uniunii Europene

29 Sep 2017

Centrul Europe Direct Slatina având ca structură gazdă CCMP Europroject, a organizat o sesiune de informare cu titlul: „România, la președinția Consiliului Uniunii Europene”.

Evenimentul a avut ca scop informarea cetățenilor județului Olt cu privire la rolul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit regulamentelor europene, președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură de către statele membre, prin rotație, pentru o perioadă de șase luni. Responsabilitatea unui stat membru este foarte mare, ținând cont de faptul că pe perioada semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelele în Consiliu și asigură continuitatea lucrărilor. Practic, statele care asigură președinția UE- lucrează în grupuri de trei, numite “triouri”. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

În cadrul evenimentului au fost prezentate subiecte despre cele două misiuni principale respectiv: planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi a grupurilor sale de pregătire şi totodată reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE.

Președinția rotativă este un test substanțial de resurse umane și administrație, dar mai ales o provocare extraordinară de a demonstra și întări imaginea și expertiza europeană a țării responsabile.  

465942 accesari

Acest site nu reprezintã poziţia oficială a Uniunii Europene şi nu angajează juridic instituţiile Uniunii Europene.
Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi de către
Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor Europroject.